arendeptruestr

Omuz Protezi

Omuz Protezi Ankara

Omuz protezleri, özellikle kireçlenme ya da romatoid artrit hastalarında tercih edilir ve ileri derece eklem hasarının tedavisini sağlar. Omuz, vücudun en hareketli eklemlerinden biridir. Bu nedenle günlük yaşam aktivitelerimiz için oldukça önemlidir. Kireçlenme ya da artrit rahatsızlıkları ilerlediğinde, omuz fonksiyonlarında ciddi kayıplara neden olur. Özellikle 65 yaş üzeri, omuzda hareket kaybı yaşayan hastalarımız için protezler ideal bir tedavi seçeneğidir. Omuz protezlerinin total, parsiyel ya da ters (reverse) çeşitleri ile tedavi mümkündür. Yazımızda bu omuz protezi türleri ve tedavi süreci hakkında daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Omuz protezi Ankara tedavisi hakkında daha fazla bilgi için Prof. Dr. Ertuğrul Akşahin’in kliniği ile iletişime geçebilirsiniz.

Omuz Protezi Ankara Nedir?

Omuz protezleri; yapay omuz eklemleridir. Doğal omuz eklemini taklit ederek, hasarlı bölgenin tedavisine yardımcı olurlar. Protez uygulamaları genellikle 65 yaş üzeri hastalarımızda tercih edilir. Günümüzün modern cerrahi yöntemleri sayesinde protezlerin de ömrü uzamış ve tedavide başarı oranı artmıştır.

Omuz Protezi Ankara Ameliyatı Neden Yapılır?

Omuz protezleri, egzersiz ve ilaç kullanımına rağmen geçmeyen omuz ağrısı, hareket kısıtlılığı durumunda tercih edilen bir işlemdir. Omuz protezi genellikle;

  • Omuz kireçlenmesi
  • Omuz ekleminin ilerleyici hasarına neden olan romatizmal rahatsızlıklar
  • Avasküler nekroz adı verilen, humerus başının yapısının bozulmasına neden olan hastalık
  • Tedavi edilmeyen rotator manşet yırtığının neden olduğu “manşet yırtığı artropatisi”
  • Kaynama ihtimali çok düşük olan parçalı humerus kırıklarında kullanılır.

Omuz Protezi Ankara Çeşitleri Nelerdir?

Omuz protezleri, kullanım amacına ve yapısına göre 3 başlık altında incelenebilir:

Total Omuz Protezi

Omuz eklemini oluşturan humerus başı ve glenoid (tabağa benzer, düz eklem kısmı) değiştirilir. Total omuz protezleri, farklı sentetik materyallerden üretilebilir. Total omuz protezleri, genellikle rotator manşet kasları sağlam olan hastalarımızda tercih edilir.

Parsiyel Omuz Protezi

Sadece humerus başı değiştirilir. Parsiyel omuz protezi uygulamasında da tıpkı total protezlerde olduğu gibi rotator manşet kaslarının sağlam olması gerekir. Parsiyel omuz protezleri, humerus başında hasara neden olan artrit, humerus başı kırığı ya da avasküler nekroz gibi rahatsızlıklarda tercih edilir.

Ters (Reverse) Omuz Protezi

Eklemin her iki yönü de değiştirilir. Bu yönüyle total kalça protezlerine benzese de uygulama noktasında bazı farklar bulunmaktadır. Ters omuz protezleri, eklemin dönme merkezinin yerini değiştirir. Bu da deltoid kasının daha önemli ve işlevsel hâle gelmesi demektir. Bu nedenle reverse protezler “manşet yırtığı artropatisi”nin tedavisinde önemli bir yer tutar. Rotator manşet yırtıklarının neden olduğu hasarlarda da kullanılabildiği için diğer protez türleri ile sonuç alınamayan eklem hasarlarında tercih edilebilir.

Ankara Omuz Protezi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Omuz protezi ameliyatları farklı cerrahi yöntemlerle yapılabilir. Öncelikle kullanılacak implantın türüne karar verilir. Cerrahi planlaması yapılır. Ameliyat sırasında genel anestezi kullanıldığı için hastalarımız herhangi bir ağrı ya da acı hissetmezler. İşlem sırasında hasarlı eklem dokuları, sentetik omuz eklemi ile değiştirilir.

Omuz Protezi Ameliyatından Sonra İyileşme Süreci Nasıldır?

Omuz protezi ameliyatlarından sonra bir süre hastanede istirahat edilmesi gerekir. İyileşme sürecinde eklem bölgesinin steril tutulması, hastanın ani hareketlerden kaçınması önemlidir. Bu süreçte omuz eklemi korunmalıdır. Omzun ve kolun desteklenmesi için kol askısı kullanılabilir.

İyileşme sürecinde hastanın ağır kaldırmaktan ve ağır fiziksel aktivitelerden kaçınması gerekir. Ameliyattan yaklaşık 1 ay sonra, araba kullanmak gibi hafif aktivitelere başlanabilir. Eklemin yeniden hareket gücünü kazanabilmesi için fizik tedavi desteği de önemlidir. Fizik tedavi sürecinde yapılacak tüm egzersizler, hasta özelinde planlanır.

Omuz Protezinin Dayanıklılık Süresi Nedir?

Günümüzde kullanılan yüksek kalite protezler ve modern cerrahi yöntemler sayesinde protezlerin ömrü de uzamıştır. Kişiden kişiye değişmekle birlikte protezlerin yaklaşık 20 yıl boyunca, güvenle kullanılabileceğini söyleyebiliriz.

Ankara Omuz Protezi Ameliyatı

Omuz protezi uygulamasından sonra omuzdaki ağrı ve hareket kısıtlılığı büyük oranda azalır. Bu nedenle hastanın günlük yaşam kalitesi de yükselir. Omuz protezinin aşındığı durumlarda ise revizyon cerrahisi olarak adlandırılan, ikinci bir ameliyat yapılabilir. Ankara omuz protezi ameliyatı hakkında tüm merak ettikleriniz için kliniğimizi arayabilir, randevu alabilirsiniz.

Bilgi Al
👋 Merhaba,
bilgi almak ister misiniz?