Menisküs Tedavisi

Menisküs Tedavisi

Menisküs; halk arasında bir hastalık adı olarak bilinmesine rağmen diz ekleminde kıkırdakları koruyan, önemli bir yapıdır. Menisküs, diz ekleminin hem iç hem de dış kısmında olmak üzere, her dizde bulunur. Diz için süspansiyon görevi görür. Dizin stabilitesini sağlar ve kemik üzerine binen ağırlığı dengeler. Menisküs olarak bilinen rahatsızlık ise aslında “menisküs yırtığı”dır. Menisküs yırtığı, gençlerde travmalara bağlı olabilir. Yaşlılarda ise zamanla dokuların aşınması ve güçsüzleşmesi nedeniyle, kendiliğinden ortaya çıkabilir. Her iki durumda da yırtığın tedavi edilmesi gerekir. Çünkü menisküs merdiven çıkma, eğilme sırasında ağrıya; kitlenme ve dizden tık sesi gelmesi gibi şikâyetlere neden olabilir. Menisküs tedavisi Ankara işleminde yırtığın boyutuna ve yerine göre farklı yaklaşımlar tercih edilebilir. Ankara menisküs, menisküs ameliyatı ve fiyatları hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz Prof. Dr. Ertuğrul Akşahin ile iletişime geçebilirsiniz.

Menisküs Nedir? Nerededir?

Menisküs, dizlerde bulunan ve kıkırdak dokularını koruyan bir yapıdır. Her dizde de ikişer adet bulunur ve C şeklindedir. Menisküs;

  • Dizlere hareket kolaylığı sağlar.
  • Kaval ve uyluk kemikleri arasında bir menteşe görevi görür. Böylece vücudun en hareketli bölgelerinden biri olan dizlere hareket gücünü sağlar.
  • Vücut ağırlığının dengeli bir şekilde dağılmasına yardımcı olur.

Menisküs Yırtığı Nedir? Neden Olur?

Menisküs yırtığı ise menisküslerin çeşitli nedenlerle hasar görmesi sonucu oluşur. Gençlerde menisküs yırtığının en büyük nedeni travmalardır. Özellikle futbol ya da basketbol gibi sporlarla uğraşan kişilerde sık görülen bir rahatsızlıktır.

Yaşlılarda ise eklemlerin kolayca hasar görmesine bağlı ortaya çıkabilir. Bu nedenle hiçbir travma olmasa da menisküs yırtığı oluşabilir. MR görüntüleri ile menisküs yırtığının bulunduğu bölge ve yırtığın genişliği kolayca gözlenebilir.

Menisküs Yırtığı Belirtileri Nelerdir?

Menisküsün ilk belirtisi ağrıdır. Ağrı, diz hareketsizken olmayabilir. Diz kırıldığında, merdiven çıkma, eğilme ya da tuvalet kullanımı sırasında ise kendini belli edebilir. Bunlar, genellikle menisküs yırtığının erken dönem belirtileridir. Yırtık ilerledikçe diz kitlenmeye, hareket ederken tıkırtı sesleri çıkmaya başlar. Çok ilerlemiş vakalarda şişlik şikâyeti de olabilir.

Ankara Menisküs Yırtığı Tanısı Nasıl Konur?

Menisküs yırtığı tanısı, deneyimli bir ortopedist tarafından, elle muayene sırasında konulabilir. İlk muayenede dizde atma olup olmadığı kontrol edilir. Eğer atma ve tıkırtı sesi söz konusuysa, menisküs yırtığı şüphesi oluşabilir. Kesin tanı için ise MR görüntüleri istenir. Tetkik sonuçlarına göre dizdeki yırtığın şiddeti, yeri ve tedavi seçenekleri değerlendirilir.

Menisküs Tedavisi Ankara Nasıl Yapılır?

Menisküs tedavisinde her hastaya özel bir tedavi planı çizmek en doğrusu olacaktır. Bazı hastalarımızda özellikle dejeneratif yırtıklarda (ileri yaşlarda görülen, herhangi bir travma olmaksızın zaman içinde aşınma nedeniyle gelişen yırtıklarda) medikal takviye ve egzersiz yeterli olabilmektedir. Ancak dejeneratif yırtıklarda da bazı durumlarda cerrahi gerekebilir. Bu durumlar cerrahi dışı tedaviye rağmen (ilaç, fizik tedavi ve enjeksiyonlar) şikayetlerin geçmemesi, dizde kilitlenme takılma semptomlarının olmasıdır.  Gençlerde görülen menisküs yırtıklarında (travmatik menisküs yırtığı) menisküsün çok kısıtlı bir iyileşme potansiyeli olduğundan sıklıkla cerrahi tedavi tercih edilir.

Menisküse temel olarak 3 işlem yapılabilir. Birincisi artroskopik menisektomi, ikincisi menisküs tamiri ( bir takım dikiş materyelleriyle menisküs yırtığının tamiri), üçüncüsü ise menisküs naklidir.  Menisküs nakli de günümüzün modern tedavi seçenekleri arasındadır.

Artroskopik Menisektomi , Artroskopik Menisküs Tamiri (Kapalı Menisküs Ameliyatı) Nedir?

Günümüzde menisküs tedavisinde kapalı cerrahi yöntemi olan artroskopi kullanılmaktadır. Artroskopi sayesinde eklemin tamamını açmadan, yalnızca birkaç küçük kesiden işlem yapılabilmektedir. Bu nedenle hem hasta hem de hekim için daha konforlu bir tedavi süreci sağlanmaktadır. Artroskopik menisektomide menisküsün sadece yırtık olan kısmı çıkarılır. Yırtık eğer dikilebilir bir yırtıksa dikişle tamir önceliklidir. Menisküs yırtıklarının dikilebilir olup olmadığı yırtığın yeri (kanlanabilir yerde olması), yırtığın tipi ve hastanın yaşı göz önüne alınarak değerlendirilir.

Ankara Menisküs Ameliyatından Sonra İyileşme Süreci Nasıldır?

Menisküs ameliyatlarından sonra, hastalarımızın  hepsi ertesi gün ayağa kalkabilir. Artroskopik menisektomi yapılan hastalar ertesi gün üzerine yük vererek yürüyebilir. Bu hastaların iyileşmesi yaklaşık 3-4 haftada tamamlanır. Ancak artroskopik menisküs tamirinden sonra yırtığın iyileşmesi için belli bir zaman gerektiğinden hastanın ameliyat olan dizinin üzerine basması yırtık tipine göre 4-6 hafta ertelenir. Menisküs tamiri hasta grubunun iyileşmesi yaklaşık 2-3 ayda tamamlanır.

İyileşme sürecinde fizik tedavi süreci hem hastanın ağrı yönetimini kolaylaştıracak hem de yapılan profesyonel egzersiz desteği sayesinde eklem haraket açıklığının erken dönemde elde edilebilmesini kolaylaştıracaktır.

Menisküs Çıkığı (Menisküs Subluksasyonu) Nedir?

Menisküs subluksasyonu son birkaç yıldır tartışılan bir konu olup giderek daha fazla ilgi alanı bulmaktadır. Menisküsü alttaki ve üstündeki (femur ve tibia) kemiklere bağlayan bağların hasar görmesi sonucu menisküsün zamanla eklem aralığından uzaklaşması -çıkması durumudur. Bu durum sıklıkla klasik MR ile tanı konulamayan bir durum olup tanısı için dinamik Ultrason görüntüleri (dize bir takım haraketler yapılırken çekilen Ultrason) gerekir. Ultrasonda  menisküsün sublüksasyonu (eklem aralığından çıkığı ) görülen, ağrı şikayeti olan hastalarda cerrahi tedavi gerekir. Daha fazla bilgi almak isterseniz Prof. Dr. Ertuğrul Akşahin ile iletişime geçebilirsiniz.

Menisküs Nakli Nedir?

Menisküs nakli, özellikle çok ilerlemiş menisküs yırtıklarında kullanılan bir tedavi seçeneğidir. Yırtık ilerlediğinde menisküsün tamamen çıkarılması gerekebilir. Ancak bu durum, dizde ciddi fonksiyon kaybına neden olabilmektedir. Menisküs nakli sayesinde, dizin işlevleri korunur ve kişinin günlük yaşamda daha aktif olması, ağrıların azalması sağlanır.

Ankara Menisküs Nakli Nasıl Yapılır?

Menisküs naklinde kadavradan alınan orijinal menisküs yapısı ya da sentetik menisküs kullanılabilir. Eğer dizde hiç menisküs dokusu yoksa, genellikle kadavradan menisküs alınması tercih edilmektedir. Ankara menisküs nakli, ilerlemiş menisküs vakalarında oldukça başarılı sonuçlar veren bir işlem olsa da diğer tedavi yöntemlerine göre daha fazla uzmanlık gerektirmektedir. Ankara menisküs nakli hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz Prof. Dr. Ertuğrul Akşahin ile iletişime geçebilirsiniz.

Menisküs Tedavisi Ankara

Menisküs, günümüzün modern tedavi yöntemleri sayesinde tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır. Özellikle kişinin yaşadığı kitlenme ve ağrı şikâyetleri, günlük yaşamı ciddi ölçüde kısıtlayabilir. Bu nedenle menisküsün uygun yöntemlerle tedavi edilmesi oldukça önemlidir. Ankara menisküs tedavisi için kliniğimizi arayabilir ve Prof. Dr. Ertuğrul Akşahin’den randevu alabilirsiniz.

    Bilgi Al
    👋 Merhaba,
    bilgi almak ister misiniz?