Omuz Hastalıkları

Omuz Hastalıkları Ankara

Omuz eklemi, glenoid (kürek kemiğinin eklem yüzü) ve humerus (kol kemiğinin üst ucu), bağ, eklem kapsülü ve kısa kaslardan oluşan bir yapıdır. Aynı zamanda vücudumuzun en hareketli eklemidir. Bu nedenle hasar görmeye oldukça açıktır. Omuz eklemindeki pek çok rahatsızlık, eklemin hareket kabiliyetini sınırlayabilir. Ağrılara ve acı hissine neden olabilir. Omuz hastalıkları Ankara tedavi sürecinde ağrı ve hareket sorunlarına neden olan faktörlerin doğru tespit edilmesi oldukça önemlidir. Omuz hastalığının türüne ve şiddetine göre cerrahi ya da cerrahi olmayan yöntemlerle tedavi yapılabilir.

Ankara omuz hastalıkları ve tedavi yöntemleri hakkında daha fazla bilgi için Prof. Dr. Ertuğrul Akşahin’in kliniği ile iletişime geçebilirsiniz.

Omuz Hastalıkları Ankara Nelerdir?

Omuz ekleminde yaygın görülen hastalıklar;

  • Kireçlenme
  • Donuk Omuz Sendromu
  • Rotator manşet yırtıkları
  • Tekrarlayan omuz çıkıklarıdır.

Kireçlenme

Kireçlenme Nedir? Omuz Kireçlenmesi Neden Olur?

Kireçlenme; eklem yüzeylerindeki kıkırdak dokunun aşınmasından kaynaklanan bir rahatsızlıktır. Kireçlenme, ilerleyici niteliktedir. İlerledikçe hareket kısıtlanmasına ve ciddi doku hasarlarına yol açabilir.

Vücudumuzda kireçlenmenin en çok görüldüğü bölgelerden biri ise omuzdur. Omuzda kireçlenme, birçok nedenle ortaya çıkabilir. Yaş, yaşam biçimi, kilo, cinsiyet ya da mesleki koşullar gibi pek çok faktör kireçlenme oluşmasında etkili olabilir. Omuz kireçlenmesinin oluşmasındaki en büyük faktör; romatizma, eklem enfeksiyonu, tedavi edilmemiş yırtık gibi ek rahatsızlıklardır. Bununla birlikte yaşlı bireylerde herhangi bir neden olmadan da ortaya çıkabilir.

Omuz Kireçlenmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Ankara kireçlenme tedavisi; hastanın yaşına, kireçlenmenin derecesine ve günlük yaşam tarzına göre farklı yaklaşımlarla yapılabilir. Erken evredeki hastalarda ağrıların kontrol altına alınması için ilaç ve egzersiz desteği verilebilir. Bununla birlikte bazı hastalarda ameliyatla tedavi de tercih edilebilir. Omuzdaki kireçlenmenin durumuna göre farklı cerrahi yöntemler kullanılabilir. Bununla birlikte kilo vermek ve hareketli bir yaşam tarzını benimsemek de bu süreçte şikâyetlerin azalmasına yardımcı olabilir.

Donuk Omuz Sendromu

Donuk Omuz Sendromu Nedir?

“Adesiv kapsülit” olarak da bilinen donuk omuz sendromu; yoğun ağrı ve hareket kısıtlılığına neden olan bir omuz hastalığıdır. Özellikle şeker hastası olanlarda sık görülen bir omuz hastalığıdır. Bununla birlikte hareketsiz bir yaşam tarzı, travmalar ya da bazı kronik rahatsızlıklar da donuk omuz sendromuna neden olabilir. Donuk omuz sendromunda iyileşme süreci genellikle 1 – 3 yıldır. Bu süreçte şikâyetler kademe kademe artar. Ağrı ile başlayan hastalık, hareket kaybı ile devam edebilir.

Donuk Omuz Sendromu Nasıl Tedavi Edilir? Kendiliğinden Geçer mi?

Donuk omuz sendromu kendiliğinden geçebilir. Ancak iyileşme süreci uzun olduğu için kişinin yaşam kalitesi bu süreçte ciddi şekilde düşer. Özellikle hareket kısıtlanması fazla olan hastalarımızda çalışma ve sosyal yaşam ciddi oranda etkilenir. Ağrılar dinlenme anında bile artabilir ve geceleri uykudan uyandırabilir.

Ankara donuk omuz sendromu tedavisi, genellikle fizik tedavi ile yapılır. Ağrıların azalması ve yangının azalması için ilaç tedavisiyle de desteklenebilir. Tedaviye yanıt vermeyen hastalarımızda ise ameliyat gerekebilir. Donuk omuz ameliyatlarında, eklem kapsülü gevşetilir ve kolun yeniden güçlenmesi sağlanır.

Rotator Manşet Yırtıkları

Rotator Manşet Yırtığı Nedir? Kimlerde Görülür?

Rotator manşet yırtıkları, en sık görülen omuz hastalıklarından biridir. Rotator manşet, omuzda bulunan bir kastır. Omuz çevresinde bulunan bu kasın yırtılması, hem genç hem de yaşlı hastalarımızda rastladığımız bir durumdur. Rotator manşet yırtıklarının başlıca semptomu ağrıdır. Ağrı kolu hareket ettirirken, yukarı kaldırırken artabilir. Manşet yırtıklarının tanısı röntgen ve MRI görüntüleri ile konulabilir.

Rotator Manşet Yırtıkları Nasıl Tedavi Edilir?

Rotator manşet yırtıkları hem cerrahi hem de cerrahi olmayan yöntemlerle tedavi edilebilir. Eğer hasta gençse, omuzda tam yırtık varsa cerrahi tercih edilir. Manşet yırtıklarının tedavisinde artroskopi denilen, kapalı cerrahi yöntem kullanılır. Artroskop adı verilen, mikro boyutlardaki bir kamera ekleme gönderilir. Kamera eklemin içerisini detaylı olarak ekrana yansıtırken, cerrahi işlem yapılabilir. Böylece büyük ameliyat kesilerine ihtiyaç kalmaz ve hasta daha kısa sürede günlük yaşamına dönebilir.

Eğer hasta 65 yaş üzerinde ise ve kısmi yırtık varsa fizik tedavi, egzersiz ve ilaç desteği ile tedavi planlaması yapılabilir. Bununla birlikte yırtığın durumuna göre cerrahi de tercih edilebilir.

Tekrarlayan Omuz Çıkıkları

Tekrarlayan Omuz Çıkığı Neden Olur?

Bankart lezyonu olarak da bilinen tekrarlayan omuz çıkıkları, genellikle kemik yaralanmalarının eşlik ettiği eklem hasarlarında olur. Bununla birlikte meydana gelmiş bir çıkığın doğru şekilde iyileşmemesi de çıkığın tekrarlamasına neden olabilir. Özellikle ilk çıkık 20 yaş altında meydana geldiyse, tekrarlama olasılığı oldukça yüksektir. Tekrarlayan omuz çıkıklarının tedavisinde artroskopik cerrahi yapılabilir.

Omuz Hastalıkları Ankara Tedavisi

Omuz hastalıklarının tedavisinde farklı yöntemler kullanılabilir. Hastanın yaşına, hasarın derecesine ve türüne göre cerrahi ya da cerrahi olmayan yöntemler tercih edilebilir. 65 yaş ve üzeri hastalarımızda, ileri derecede kireçlenme sorununda protez uygulamaları da tercih edilebilir. Ankara omuz hastalıkları ve tedavisi hakkında daha fazla bilgi için kliniğimizi arayabilir, randevu alabilirsiniz.

Omuz Protezleri Nedir? Ne İçin Kullanılır? 

Omuz hastalıklarının tedavisinde kullanılan en etkili yöntemlerden biri de protezlerdir. Omuz protezleri, eklemin yeniden sağlıklı bir şekilde hareket edebilmesini ve ağrı şikâyetinin büyük oranda azalmasını sağlar. Total ve yarım omuz protezleri, genellikle rotator manşet kaslarının sağlam olduğu durumlarda uygulanır. Ters (reverse) protezler ise rotator manşet hasarı olan hastalarda da oldukça başarılı sonuçlar vermektedir.

Ters (Reverse) Omuz Protezi Nedir?

Ters omuz protezi uygulamasında da total protezlerde olduğu gibi humerus ve glenoid değiştirilir. Ancak ters omuz protezler uygulama açısından bazı önemli farklara sahiptir. Ters omuz protezleri, eklemin dönme merkezinin konumunu değiştirdiği için rotator kas yerine deltoid kası ön plana çıkarır. Bu nedenle rotator manşet hasarı olan hastalarımızda da güvenle uygulanabilmektedir.

Bilgi Al
👋 Merhaba,
bilgi almak ister misiniz?