Kemik Enfeksiyonları (Osteomiyelit)

Kemik Enfeksiyonları Ankara (Osteomiyelit)

Tıp dilinde osteomiyelit olarak da bilinen “kemik iltihabı” genellikle bakteri ve mantarlardan kaynaklanan bir rahatsızlıktır. Kemik enfeksiyonları Ankara; iltihaba neden olan mikroorganizmaların kemiklerde iltihaba neden olmasıdır. Geçmişte çözümsüz olarak bilinen kemik iltihabı, günümüzün modern ve gelişmiş yöntemleri sayesinde başarılı bir şekilde tedavi edilebilmektedir. Osteomyelit tedavisinde hem cerrahi hem de cerrahi olmayan yöntemler tercih edilebilir.

Enfeksiyon olan bölgede kızarıklık, şişkinlik, ısınma hissi gibi şikâyetlere neden olan kemik enfeksiyonlarının erken tanısı da tedavide önemli rol oynamaktadır. Ankara kemik enfeksiyonu tedavisi (osteomyelit tedavisi) hakkında daha fazla bilgi için Prof. Dr. Ertuğrul Akşahin’in kliniğini arayabilirsiniz.

Kemik Enfeksiyonları Ankara (Osteomyelit) Nedir?

Kemik enfeksiyonları Ankara; iltihaba neden olan mikroorganizmaların kemiklerde iltihaba neden olmasıdır. Bu mikroorganizmalar, doğrudan kemik bölgesinde iltihaba neden olabilir. Ya da kan yoluyla taşınabilir. Bazı hastalarda ise sistemik hastalıklara bağlı olarak iltihap oluşumu tetiklenir. Osteomyelit; sağlığı riske atan, oldukça ciddi bir rahatsızlıktır ve zamanında tedavi edilmesi oldukça önemlidir.

Kemik Enfeksiyonları Ankara Kimlerde Görülür?

Kemik iltihabı;

  • Her yaştan bireyde görülebilir.
  • Çocuklarda genellikle kol ve bacak gibi uzuvlarda görülür.
  • Yetişkin bireylerde ise kalça, omuz ve ayak kemiklerinde daha sık görülür.
  • Diyabet (şeker hastalığı), böbrek hastalıkları vb. kronik hastalıkları olanlarda ortaya çıkabilir.

Kemik İltihabı Belirtileri Nelerdir?

Kemik iltihabı bazı kişilerde herhangi bir belirti vermeden, sinsice ilerleyebilir. Özellikle erken dönemlerde kişinin hiçbir şikâyeti olmayabilir. Zamanla semptomlar ortaya çıkar ve zamanla da artar. Kemik iltihabı belirtileri:

  • Enfeksiyon olan bölgenin kızarması ve şişmesi
  • Kemik ağrısı (Ağrının baskı ile artması)
  • Ateş ve titreme
  • İltihaplı kemiğin bulunduğu bölgede fonksiyon kaybı
  • Yorgunluk, halsizlik

Kemik enfeksiyonunun en karakteristik belirtisi ağrıdır. Kemik üzerine basıldığında oluşan ağrı birkaç haftadan uzun süredir devam ediyorsa, osteomiyelit şüphesi oluşabilir. Bu durumda zaman kaybetmeden, uzman bir ortopediste başvurmanız yararlı olacaktır. Ankara kemik enfeksiyonları hakkında tüm merak ettikleriniz için Prof. Dr. Ertuğrul Akşahin ile iletişime geçebilirsiniz.

Osteomyelit (Kemik Enfeksiyonu) Neden Olur?

Kemik enfeksiyonları birçok nedenle ortaya çıkabilir. Bu nedenle tek bir sebepten söz etmek mümkün değildir. Yaygın olarak; “stafilokok” adı verilen ve ciltte bulunan bir bakteri nedeniyle görülür. Bununla birlikte kana girerek, vücudu dolaşan mikroplar da osteomiyelit nedeni olabilir. Örneğin; zatürre gibi rahatsızlıklar ya da idrar yolu enfeksiyonları kan yolu ile tüm vücudu dolaşabilir. Sonuç olarak da kemiklerin iltihaplanmasına neden olabilir. Kemik iltihabının nedenleri:

  • Enfeksiyonların zamanında tedavi edilmemesi
  • Yaralanmalar esnasında enfeksiyona neden olabilecek, çeşitli mikroorganizmaların kemiklere ulaşması
  • Çeşitli eklem ve kırıkların cerrahisinden sonra oluşan enfeksiyonlar
  • İleri yaş
  • Kan dolaşımı ile ilgili sorunlar
  • Kontrol altına alınmayan diyabet hastalığı
  • Sigara kullanmak
  • Bazı ilaçların sürekli kullanımı
  • Bağışıklık sisteminin zayıf olması

Kemik Enfeksiyonu Nasıl Anlaşılır? Nasıl Teşhis Konur?

Osteomiyelit tedavisinde ilk adım; hastanın fiziki olarak muayene edilmesidir. Ağrı olan kemik, bu bölgeye bastırınca ağrının durumu ve kişinin genel şikâyetleri değerlendirilir. Hasta öyküsü dikkatlice dinlenir. Sonrasında yapılan bir dizi tetkik ile kemik enfeksiyonunun kesin tanısı konulabilir. Genellikle röntgen görüntüleri ve kan tahlilleri yeterli olmaktadır. Kemiklerdeki enfeksiyon, kandaki bazı değerleri değiştirebileceği için kan testleri osteomiyelit tanısında oldukça önemlidir.

Osteomiyelit Tedavisi Nasıl Yapılır? Ankara Kemik Enfeksiyonu Tedavisi

Osteomiyelit tedavisinde erken teşhisin önemi büyüktür. Erken teşhis edildiğinde, enfeksiyon fazla ilerlemeden kemiklerin tedavi edilmesi mümkündür. Aynı zamanda cerrahiye gerek kalmadan da tedavi edilebilmektedir.

Hafif şiddetli kemik enfeksiyonlarında; sadece antibiyotik tedavisi yeterli olmaktadır.

Şiddetli kemik enfeksiyonlarında ise cerrahi ve antibiyotik kullanımı bir arada tercih edilebilir. Öncelikle cerrahi ile, enfekte olan dokular temizlenir. Bunun için ölmüş kemik dokularının ameliyat ile çıkarılması gerekebilir. Ardından yapılan intravenöz antibiyotik uygulamaları sayesinde, kemik enfeksiyonu başarılı bir şekilde tedavi edilebilir. Eğer gerekliyse, kalan boş alanlar, vücudun farklı bölgelerinden alınan kemik doku ile ile doldurulabilir. Ameliyat sonrasında kullanılması gereken antibiyotik türünün belirlenmesi için ise biyopsi oldukça önemlidir. Biyopsi sonuçları sayesinde osteomiyelitin neden kaynaklandığı saptanabilir ve uygun ilaçlar sayesinde etkin tedavi sağlanabilir.

Kemik enfeksiyonları tedavi edilmediğinde kemiğin bulunduğu bölgenin tamamen kesilip çıkarılmasına neden olabilir. Bu nedenle kesinlikle hafife alınmaması gereken bir rahatsızlıktır. Eğer siz de osteomiyelitten şüpheleniyorsanız hemen kliniğimizi arayabilir ve kemik enfeksiyonları hakkında daha fazla bilgi alabilirsiniz.

Bilgi Al
👋 Merhaba,
bilgi almak ister misiniz?