- Anasayfa
- Hakkımda
- Uzmanlıklar
BOY UZATMA
- Rehabilitasyon
- Bilgilendirme
- Medya
- İletişim
Doğumsal kalça çıkığı Ankara; nedeni kesin olarak bilinemeyen, bebeklerde kalça ekleminin düzgün şekilde gelişememesi sonucu ortaya çıkan bir ortopedik rahatsızlıktır. Gelişimsel kalça displazisi olarak da bilinmektedir.
Doğumsal kalça çıkığı, erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır. Ancak ilk 6 ay içerisinde teşhis edildiğinde ameliyatsız tedavisi mümkündür. Bu nedenle yenidoğanlarda düzenli taramaların yapılması oldukça önemlidir. Yazımızın devamında doğumsal kalça çıkığı hakkında daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Ankara doğumsal kalça çıkığı (gelişimsel kalça displazisi) hakkında daha fazla bilgi için ise Prof. Dr. Ertuğrul Akşahin ile iletişime geçebilirsiniz.
Sağlıklı bir kalça ekleminde, femur adı verilen uyluk kemiği, kalça eklemindeki top şeklinde yuvaya oturur. Top şeklindeki bu bölgenin sığ olması durumunda ise kalça çıkığı meydana gelir. Femur kemiğinin başı yerine tam olarak oturamaz. Dolayısıyla yürümede problemler oluşabilir.
Gelişimsel kalça displazisi, doğuştan gelen bir rahatsızlıktır. Aynı zamanda yenidoğan bebeklerde en sık görülen kas-iskelet problemlerinden biridir. Doğumsal kalça çıkığı nedenleri ise kesin olarak bilinmemektedir. Rahatsızlık, genellikle kalça ekleminin gevşek olmasına bağlı ortaya çıkar. Bu durumda ise birçok faktörün etkili olduğu düşünülmektedir.
Yenidoğanlarda kalça çıkığını fark etmek kolay olmayabilir. Bu nedenle doğumdan sonraki ilk 6 ay, düzenli kontrollerin yapılması oldukça önemlidir. Doğumsal kalça çıkığının yaygın belirtileri;
Kalça çıkığı, bebeklerde yürümeyi geciktirebilir. Teşhis için geç kalındığında, bebek yürürken topallayabilir. Kalça çıkığı olan bebeklerde bir kalça eklemi diğerinden farklı hareket eder. Bu nedenle dizlerde dışa doğru dönüklük görülebilir. Bazı bebekler ise yürürken kalça çıkığı olan bacağı sürüme ihtiyacı hissedebilirler.
Bebeklerde kalça çıkığı, uzman doktorun fiziksel muayenesi ile teşhis edilebilir. Bu nedenle doğumdan sonraki 72 saat içerisinde kalça eklemleri kontrol edilir. Doğumsal kalça çıkığında erken tedavi oldukça önemlidir. Doğumdan sonra yapılan kalça muayenesini, 6 – 8 haftalıkken yapılan muayene izler. Bebek 1 yaşına gelene kadar da düzenli taramalara devam edilir. Gerekli durumlarda ultrason görüntülemeleri sayesinde de gelişimsel kalça displazisi tanısı konulabilir.
Doğumsal kalça çıkığı tedavi edilmediğinde kendiliğinden geçen bir rahatsızlık değildir. Kalça çıkığı tedavi edilmediğinde, eklemin hareketinde kalıcı bozukluklara neden olabilir.
Doğumsal kalça çıkığını engellemek mümkün değildir. Ancak kalça çıkığını erken teşhis etmek %100 tedavi olanağı sağlamaktadır. Bu nedenle çocuklarını kalça çıkığından korumak isteyen ailelerin mutlaka düzenli doktor kontrollerini yaptırması gerekir.
Doğumsal kalça çıkığı tedavisinde cerrahi ve cerrahi olmayan tedavi seçenekleri mümkündür. Ancak bu kalça çıkığının ilerleme düzeyine ve çocuğun yaşına bağlıdır. Ameliyatsız kalça çıkığı tedavisi; genellikle 6 aydan küçük bebeklerde oldukça başarılı sonuçlar vermektedir. 6 aydan büyük bebeklerde ise cerrahi müdahale ihtiyacı doğabilir.
Ameliyatsız kalça çıkığı tedavisi; atel, bandaj ve alçılarla yapılmaktadır. 6 aydan küçük bebeklerde ilk tedavi seçeneği; çıkık kalçanın doğru konuma getirilmesi ve atel ile sabitlenmesidir. Cerrahide ise femur kemiğinin yuvasına oturtulması sağlanır. Ameliyat genel anestezi altında yapılır. Ameliyattan sonra bacağın alçıya alınması ve eklemin hareketsiz kalması önemlidir.
Ankara doğumsal kalça çıkığı (gelişimsel kalça displazisi) hakkında daha fazla bilgi için Prof. Dr. Ertuğrul Akşahin ile iletişime geçebilirsiniz.
Söğütözü Cad. Koç Kuleleri A Blok Kat:8 No:27 Söğütözü Çankaya/Ankara
0543 682 30 79
info@ertugrulaksahin.com
Sayfayı Düzenleyen : Cansu Işık
Düzenleme Tarihi : 10.04.2024
İletişim Numarası : 0552 652 52 91
Web sitemizin içeriği, ziyaretçiyi bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır. Sitede yer alan bilgiler, hiçbir zaman bir hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini alamaz. Bu kaynaktan yola çıkarak, ilaç tedavisine başlanması ya da mevcut tedavinin değiştirilmesi kesinlikte tavsiye edilmez. Web sitemizin içeriği, asla kişisel teşhis ya da tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilmemelidir. Sitede kanun içeriğine aykırı ilan ve reklam yapma kastı bulunmamaktadır.