Kalça Kırıkları

Kalça Kırıkları Ankara

Kalça kırıkları Ankara, özellikle yaşlı bireylerde, en sık görülen ortopedik sorunların başında gelir. Yaşlanmayla birlikte kemik ve kas yapısının gücünü kaybedilmesi, kalça kırıklarının en önemli nedenidir. Basit bir düşme ya da darbe, kırığa yol açabilmektedir. Kalça kırıkları tedavi edilmediğinde ölümle bile sonuçlanabilir. Yaşlılarda var olan kalp, tansiyon, şeker gibi rahatsızlıkların daha da ağırlaşmasına neden olduğu için kırıkların tanı ve tedavi süreci oldukça önemlidir.

Ankara kalça kırıkları ve tedavisi hakkında daha fazla bilgi için Prof. Dr. Ertuğrul Akşahin ile iletişime geçebilirsiniz.

Kalça Kırıkları Ankara Kimlerde Görülür?

Kalça kırıkları, cinsiyet fark etmeksizin, herkeste görülebilir. Bu nedenle genellikle yaşlılarda görülen bir rahatsızlıktır. Ancak özellikle kadınlarda menapoz sonrası kemik erimesi  (osteoporoz) sıklıkla görüldüğünden kadınlarda kalça kırığı daha fazladır Yaşlandıkça, kas ve kemikler de eski gücünü kaybeder. Denge azalır. Bu nedenle kişi daha çabuk düşebilir ve kemikler düşmelerden daha çabuk etkilenebilir.

Kalça Kırıkları Ankara Neden Olur?

Kalça kırıkları;

  • Osteoporoz (Kemik erimesi)
  • Yaşlandıkça kas kuvvetinin azalması
  • Dengenin azalması ve düşmeyi kolaylaştırması sonucunda meydana gelebilir.
  • Özellikle genç hastalarda yüksek enerjili yaralanmalar ( trafik kazası, yüksekten düşme)

Kalça Kırıklarının Riskleri Nelerdir?

Kalça kırıkları, özellikle yaşlı bireyler için oldukça tehlikelidir. Yaşlılarda kırığa eşlik eden kalp, tansiyon, şeker ve akciğer hastalıkları, kırığın yarattığı riskleri artırır. Kalça kırığı olan yaşlıların yaklaşık %15 – 30’unda ilk 1 yıl içerisinde ölüm riski söz konusudur. Bu nedenle kırığın tanı ve tedavisi çok daha önemli bir hâl almaktadır.

Yaşlı hastalar yatağa bağlı kaldıklarında, var olan diğer sistemik hastalıklar da ağırlaşır. Metabolik dengeleri hızla bozulduğu için iyileşme süreci çok daha ağır geçmektedir. Bu süreçte akciğere pıhtı atması, idrar yolu enfeksiyonları ve bası yaraları gibi rahatsızlıklar da ortaya çıkabilir. Bu nedenle kırık tedavi edildikten sonra, yaşlı bireyin mümkün olan en kısa sürede yürütülmesi oldukça önemlidir.

Gençlerde ise farklı bir durum söz konusudur. Özellikle femur boyun kırıklarında kemik etrafındaki damarsal ağda problem olabildiğinden kemiğin dolaşımı bozulabilmekte bu da Avasküler Nekroz adı verilen kemik dokusunun nekrozu (ölümü) ile sonuçlanabilecek bir durumla sonuçlanabilir. Avasküler nekroz gelişmiş bir kemikte eklem yüzeyinde erken kireçlenme görülmesi kaçınılmazdır.

Ankara Kalça Kırığı Tanısı Nasıl Konur?

Kalça kırığı olan hastalar, bacak üzerine basmakta zorlanır. Bazı kişilerde bacak dışa dönük hâlde de durabilir. Kalça kırığı tanısı için genellikle röntgen görüntülemeleri yeterli olmaktadır. Ancak bazı kırıklarda tomografi ve manyetik rezonans (MR) görüntülerine de ihtiyaç duyulabilir. Bu özellikle ayrılmamış kırıklar için gereklidir.

Kalça Kırıkları Ne Zaman Tedavi Edilmelidir?

Hem yaşlılarda  hem de gençlerde kalça kırıklarının en kısa sürede tedavi edilmesi gerekir. Hastanın mevcut olan diğer hastalıkları kontrol altına alındıktan sonra, ilk 24 saat içerisinde ameliyata alınması tercih edilir. İlk 72 saat içerisinde ameliyata alınmayan hastalarda tedavi süreci daha zor olmakta; ameliyat sonrası riskler de artmaktadır.

Ankara Kalça Kırığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kalça kırıklarının tedavisinde cerrahi gereklidir. Uygulanacak cerrahi yöntem ise hastanın ihtiyaçlarına ve kırığın yerine göre belirlenir. Ankara kalça kırığı ameliyatlarında iki farklı yöntem tercih edilebilir:

Kırığın Kaynaması İçin Yapılan Ameliyatlar

Eğer hasta genç hastaysa ilk öncelik kırığın tespiti ve sonrasında kırık iyileşmesini sağlayabilmek olmalıdır. Yaşlı hastalarda kırığın yerine göre çivi plak uygulamaları ya da protez uygulaması yapılabilir.  Plak, vidalar ya da kemik içine konulan çivilerle yapılan bu işlemde kırık parçaların tespit edilmesi ve kaynayacak şekilde onarılması sağlanır.

Kalça Protezleri

Protez ameliyatlarında, kırık parça çıkarılır ve yerine yapay kalça eklemi yerleştirilir. Özellikle yaşlı hastalarda tercih edilir.  Farklı materyallerden üretilen kalça protezleri, bölgedeki dokuları taklit ederek, kalçanın sağlıklı bir şekilde hareket etmesini sağlar. Kişiden kişiye değişmekle birlikte protezlerin ömrü yaklaşık 10 – 15 yıldır. Bu nedenle oldukça uzun ömürlü ve başarılı sonuçlar elde edilebilir.

Ankara Kalça Kırığı Ameliyatı Sonrasında Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

  • Kalça kırığı ameliyatları hangi yöntemle yapılırsa yapılsın, ameliyattan sonra hastayı en kısa sürede ayağa kaldırmak amaçlanır.
  • Yaşlı bireylerde, cerrahi sonrasında karşılaşılan en büyük problem; hastanın ayağa kalkmaktan korkmasıdır. Özellikle ağrıyı tolere edemeyen hastalarda istirahat isteği daha fazla olmaktadır
  • Ameliyat sonrası sürekli yatılması durumunda hem pıhtı atma riski ortaya çıkar hem de yatmaktan kaynaklanan yaralar oluşabilir. Bu nedenle kişinin sık sık yürütülmesine özen gösterilmelidir.

Ankara Kalça Kırığı Tedavisi

Kalça kırıkları, yaşlı bireylerin yaşam kalitesini ciddi şekilde düşürür. Özellikle sistemik rahatsızlığı olan hastalarda, ölüm riskini doğurabilecek kadar ciddi bir rahatsızlıktır. Bu nedenle kırığın en kısa sürede tedavi edilmesi ve yaşlı bireyin tedavi süreci hakkında bilgilendirilmesi gerekir. Kalça kırıklarının tedavisinde kişiye uygun cerrahi yönteminin seçilmesi de oldukça önemlidir. Ankara kalça kırığı ve tedavisi hakkında daha fazla bilgi için kliniğimizi arayabilirsiniz.

Bilgi Al
👋 Merhaba,
bilgi almak ister misiniz?