Omuz Kırıkları

Omuz Kırıkları Ankara 

Omuz, vücudumuzun en hareketli bölgelerinden biridir. Bu nedenle kırıklara ya da bağ yaralanmalarına oldukça açıktır. Omuz bölgesinde görülen kırıklar, şiddetli ağrılara ve omuzda fonksiyon kaybına neden olabilir. Omuz kırıkları Ankara; klavikula (köprücük kemiği)proksimal humerus ve skapula (kürek kemiği) kırıkları olmak üzere 3 başlıkta incelenebilir.

Omuz kırıklarının büyük bir çoğunluğu cerrahi olmadan, askı ve bandajlarla tedavi edilir. Ancak kırığın kaynamasını engelleyecek bir durum söz konusuysa cerrahi yapılması gerekebilir. Ankara omuz kırıkları tedavisi hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz Prof. Dr. Ertuğrul Akşahin ile iletişime geçebilirsiniz.

Omuz Kırıkları Ankara Neden Olur?

Omuz kırıkları, hem genç hem de ileri yaştaki hastalarımızda görülebilir. Genellikle düşme, çarpma vb. travmalar sonucu ortaya çıkar. Yaşlı hastalarımızda ise kemik erimesine bağlı düşük enerjili yaralanmalarla oluşabilir. Özellikle yaşlılık döneminde kas gücünün ve dengenin azalması kişinin daha kolay düşmesine neden olabilir. Zayıflayan kemik ve iskelet yapısı, çok daha hızlı hasar görebilir. Bu nedenle kırıklara yatkınlık da artar.

Omuz Kırıkları Ankara Nasıl Olur? Çeşitleri Nelerdir?

Omuz bölgesindeki kırıklar, farklı bölgelerde olabilir. Kırıkların parçalı yapıda ya da ayrışmamış olması da söz konusu olabilir. Bu nedenle omuz kırıklarını hem oluştuğu bölgeye hem de kırığın şiddetine göre değerlendirmek gerekir. Ankara omuz kırıkları;

  • Klavikula kırıkları
  • Proksimal humerus kırıkları
  • Skapula kırıkları olmak üzere üç başlıkta incelenebilir.

Klavikula Kırığı Nedir?

Klavikula, köprücük kemiği olarak da bilinen, ince ve uzun yapıdaki kemiktir. Köprücük kemiği kırıkları, tüm omuz kırıklarının yaklaşık %35’ini oluşturur. Kol açık bir pozisyondayken düşme ya da direkt köprücük kemiğine gelen darbeler sonucu oluşabilir.

Ankara Köprücük Kemiği (Klavikula) Kırıkları Tedavisi Nasıl Olur?

Köprücük kemiklerinin büyük bir çoğunluğu ameliyatsız yöntemlerle tedavi edilir. Tedavide kişinin ihtiyacına uygun bandajlama ve sargı yöntemleri kullanılabilir. Özellikle “8 bandajı” adını verdiğimiz, özel bir bandaj sayesinde kırığın tamamen iyileşmesi mümkündür.

Eğer köprücük kemiğinde şiddetli ayrışma varsa ya da kırık akromioklavikuler eklemlere yakın bölgede ise cerrahi de tercih edilebilir. Ameliyat ile köprücük kemiği tedavisinde plak, vida gibi özel aparatlar sayesinde kırılan kemiklerin iyilşemesi sağlanır.

Klavikula Kırıkları Ne Kadar Sürede İyileşir?

Kırıkların iyileşme süresi kırığın yapısına ve kişinin yaşına göre değişebilir. Özellikle yaş, oldukça önemli bir faktördür. Çünkü yaşlandıkça vücudun kendini yenileme gücü de azalır. Kemik kalitesi düşer. Çocuk ve gençlerde ise haftalar içerisinde kaynama olması mümkündür. Köprücük kemiği kırıkları, ortalama 3 – 6 haftaiçerisinde iyileşir.

Proksimal Humerus Kırıkları Nelerdir?

Omuz kırığı denilince akla gelen ilk kırıklar, proksimal humerus kırıklarıdır. Proksimal humerus; kolun omuz eklemine en yakın olan kısmıdır. Bu bölge, kemiklerin zayıflaması ile kolayca hasar görebilir. Bu nedenle genellikle 60 yaş ve üzeri olan hastalarda, basit düşme ve çarpmalar sonucunda meydana gelir.

Omuz kırıkları, şiddetli ağrı ile kendini belli eder. Ağrı hemen kaza anında hissedilebilir. Ancak kısa bir süre sonra yoğunlaşır ve kolun hareket etmesini engelleyebilir.

Omuz Kırıkları (Proksimal Humerus Kırıkları) Nasıl Tedavi Edilir?

Proksimal humerus kırığı vakalarının büyük bir çoğunluğunda kemikler ayrışmamıştır. Bu nedenle hastaların ortalama %80’inde cerrahiye gerek kalmadan tedavi yapılabilir. Kol askıları, bandajlar, yastıklı askılar sayesinde eklemin sabit kalması ve kaynaması sağlanır. Bu askı ve bandajlar yaklaşık 3 – 6 hafta kullanılır. Bandajlar çıkarıldıktan sonra ise eklemin hareket gücünü kazanması için fizik tedavi desteği alınabilir.  Cerrahi gereken olgularda özel bir takım cerrahi tekniklerle plak vida, çivi uygulamarı yapılıp başarı elde etmek mümkündür.

Skapula (Kürek Kemiği) Kırıkları Nedir?

Kürek kemiği kırıkları, oldukça nadir görülür. Tüm kırıkların yaklaşık %1’ini oluştururlar. Göğüs kafesinin koruyucu etkisi sayesinde dengeli özellik gösterirler. Hem cerrahi hem de cerrahi olmayan tedavi yöntemleri kullanılabilir. Eğer omuz askı sistemi de kırıktan etkilenmişse, cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulabilir.

Omuz Kırıkları Protez ile Tedavi Edilebilir Mi?

Omuz kırıklarında protez ile tedavi de söz konusu olabilir. Özellikle kemik parçalarının onarılamayacak derecede hasar gördüğü kırıklarda protez tedavisi tercih edilebilir. Çok parçalı  kırıklarda eklemin hareket kabiliyetini korumak için protez cerrahisi yapılabilir. Ankara omuz protezi ve diğer protez uygulamaları hakkında daha fazla bilgi için kliniğimizle iletişime geçebilirsiniz.

Omuz Kırıkları Ankara Tedavisi

Omuz kırıkları, kişinin yaşam kalitesini ciddi derecede düşüren ve doğru yöntemle tedavi edilmediğinde kol hareketlerini de etkileyebilen rahatsızlıklardır. Bu nedenle zamanında müdahale edilmesi oldukça önemlidir. Ankara omuz kırıkları ve tedavi yöntemleri için kliniğimizi arayabilir; Prof. Dr. Ertuğrul Akşahin’den randevu alabilirsiniz.

Bilgi Al
👋 Merhaba,
bilgi almak ister misiniz?