Omuz Kas Yırtıkları

Omuz Kas Yırtıkları Ankara

Rotator manşet yırtığı olarak da bilinen omuz çevresinde kas yırtılması, her yaşta görülebilen bir ortopedik rahatsızlıktır. Omuz kas yırtıkları Ankara gençlerde genellikle travmalar sonucu meydana gelir. Yaşlılarda ise eklemdeki aşınma ve yıpranmaya bağlı olarak yırtık oluşabilir.

Rotator manşet yırtıkları, hem cerrahi hem de cerrahi olmayan yöntemlerle tedavi edilebilir. Tedavi planlamasında hastanın yaşı ve günlük aktivite düzeyi dikkate alınır. Genç ve tam yırtık olan hastalarda genellikle artroskopik cerrahi tercih edilir. Yırtığın kısmi olduğu ve günlük hareketin az olduğu durumlarda ise konservatif (cerrahi olmayan) tedaviler tercih edilebilir.

Ankara omuz kas yırtığı hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz Prof. Dr. Ertuğrul Akşahin ile iletişime geçebilirsiniz.

Omuz Kas Yırtıkları Ankara Neden Olur? 

Omuz bölgesi, vücudumuzdaki en hareketli eklemlerin başında gelmektedir. Bu nedenle yıpranma ve aşınmalara oldukça açıktır. Omuz kas yırtılmaları, genellikle tendonların aşınmasına ve yıpranmasına bağlı olarak, tekrarlayıcı şekilde gerçekleşmesine rağmen, gençlerde de görülebilir. Özellikle tenis, golf, kürek gibi omuz ekleminin sık çalıştığı sporcularda sık görülen bir rahatsızlıktır. Bununla birlikte kas gücüyle çalışan, duvar ve tavan işçiliği yapan kişilerde de ortaya çıkabilir.

Rotator Manşet Yırtığı (Omuz Kas Yırtığı) Belirtileri Nelerdir? 

Rotator manşet yırtığı yani omuz kas yırtıklarının en yaygın belirtisi ağrıdır. Ağrı genellikle saç tarama, yukarıdaki bir nesneye uzanma gibi hareketlerde artar. Yani kol yukarı hareket ettirildiğinde ağrı da çoğalır. Kolu yana ve yukarı kaldırmaya çalışırken fonksiyon kaybı ve güçsüzlük hissedilebilir.

Omuz kas yırtığı ağrıları, gece uykusunu da bölebilir. Özellikle omzunun üzerine yatarak uyuyan kişilerde ağrı artar. Ağrının yoğun olarak hissedildiği bölge ise omuz ile dirsek arasıdır.

Omuz Yırtıkları Nasıl Teşhis Edilir?

Omuz yırtıklarını teşhis etmek için farklı yöntemler kullanılabilir. İlk aşamada elle muayene yapılarak, eklemin durumu anlaşılmaya çalışılır. Sonrasında röntgen, ultrason ve MR teknolojileri ile yırtık teşhis edilebilir. Bu noktada en kesin sonuçları veren tetkik ise MR’dır. MR görüntülerinde yırtıktan etkilenen kas sayısı, omuz ekleminde aşınma olup olmadığı, yırtığın yeri ve derecesi net bir şekilde anlaşılabilir.

 Ankara Rotator Manşet Yırtığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Rotator manşet yırtığı tedavisinde cerrahi ya da cerrahi olmayan tedavi yöntemleri kullanılabilir. Yaşı ilerlemiş ve omuz hareketleri az olan hastalarımızda, öncelikle cerrahi olmayan tedavi yöntemleri tercih edilmektedir. Ancak genç, aktif olarak spor yapan hastalarımızda cerrahi tercih edilebilir.

Ameliyatsız Omuz Kas Yırtığı Ankara (Rotator Manşet Yırtığı) Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ameliyatsız omuz yırtığı tedavisinde ağrıyı azaltmak için çeşitli ilaç tedavilerinden faydalanılabilir. Medikal tedavilerin egzersizle de desteklenmesi önemlidir. KAS yırtıkları kasın tamamını içermezse ya da kasın kalınlığının %50sinden daha azını ilgilendirirse konservatif tedavi yani cerrahi dışı tedavi ilk tercih edilecek tedavi yöntemidir. Özellikle erken dönemdeki kas yırtıklarında düzenli olarak soğuk kompres yapılması ve omuz kaslarının güçlendirilmesi ile oldukça etkin sonuçlar alınabilmektedir. Fizik tedavi süreçlerinde ise ağrı kesiciler, akım tedavileri, kuru iğneleme, bantlama gibi yöntemleri de içeren bir rehabilitasyon programı hazırlanabilir.

Artroskopik Rotator Manşet Yırtığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Rotator manşet yırtıklarının tedavisinde en çok kullanılan yöntem artroskopik cerrahidir. Kapalı ameliyat yöntemi olarak da bilinen bu teknikte; büyük kesiler olmadan cerrahi işlem yapılır. Birkaç küçük kesi ile omuz eklemine ulaşılır. Artroskop adı verilen mikro kamera omuz eklemini net bir şekilde görmemizi sağlar. Bu süreçte cerrahi işlem yapılır ve ameliyata son verilir.

Omuz Kas Yırtığı Ameliyatından Sonra İyileşme Süreci Nasıldır?

Günümüzün modern cerrahi yöntemleri sayesinde ameliyat sonrası iyileşme süreci de kısalmıştır. Artroskopik yöntemle yapılan omuz ameliyatlarından sonra  1 hafta içerisinde pasif hareketlere başlanabilir. Aktif hareketlere başlamak ise 6 haftayı bulabilir. Bu süreçte omuz kaslarının egzersizle desteklenmesi ve güçlendirilmesi gerekmektedir. Omuz ameliyatlarından sonra yaklaşık 6 hafta boyunca kol askısı kullanılması da gerekmektedir.

Omuz Kas Yırtıkları Ankara Tedavisi

Omuz kas yırtıklarının tedavi edilmesi oldukça önemlidir. Rotator manşet yırtığı, tedavi edilmediğinde hastanın günlük yaşamını olumsuz etkileyebilir. Omuz ekleminin hareketlerini ciddi ölçüde sınırladığı için giyinme, saç tarama gibi temel hareketleri engelleyebilir. Ankara omuz kas yırtıklarının tedavisi hakkında daha fazla bilgi için kliniğimizle iletişime geçebilirsiniz.

Bilgi Al
👋 Merhaba,
bilgi almak ister misiniz?