- Anasayfa
- Hakkımda
- Uzmanlıklar
BOY UZATMA
- Rehabilitasyon
- Bilgilendirme
- Medya
- İletişim
Çapraz bağlar; dizin ileri-geri hareketini kontrol eden, X şeklindeki bağ yapılarıdır. Dizin çevresinde bulunan 4 adet birincil bağ ile birlikte dizin sağlıklı bir şekilde hareket etmesini sağlarlar. Dizlerde en çok görülen rahatsızlıklardan biri ise bu çapraz bağ yapılarının yırtılmasıdır. Genellikle sporcularda görülen, sporcu hastalığı olarak nitelendirilen çapraz bağ yırtığında en etkin sonuçlar ise cerrahi ile alınmaktadır. Çapraz bağ tedavisi Ankara işleminde kişinin yaşı, günlük aktivite seviyesi ve yırtığın durumu değerlendirilmelidir.
Ankara çapraz bağ yırtığı ve tedavisi hakkında daha fazla bilgi almak için Prof. Dr. Ertuğrul Akşahin ile iletişime geçebilirsiniz. Kliniğimizi arayarak randevu alabilir; çapraz bağ yırtığı ameliyatı fiyatlarını öğrenebilirsiniz.
Çapraz bağ yaralanmaları, sporcu yaralanmaları arasında değerlendirilen bir ortopedik rahatsızlıktır. Bunun nedeni; ani dönme, durma, yön değiştirme ve travmaların çapraz bağlara hasar vermesidir. Çapraz bağ yırtıkları;
Çapraz bağların zarar görme şekli, hasarın şiddetine göre değişebilir. Eğer hafif bir yaralanma söz konusuysa; bağlar gerilmesine rağmen sağlam kalabilir. Bu da tedavi sürecini kolaylaştırır elbette. Ancak şiddetli yaralanmalarda dokular kısmen ya da tamamen yırtılabilir. Bu de cerrahi tedaviyi öncelikli hâle getirmektedir.
Yukarıda sayılanlar, çapraz bağ yırtıklarının yaygın belirtileridir. Bununla birlikte çapraz bağ yırtıklarına menisküs yırtığı ya da kıkırdak yaralanmaları da eşlik edebilir. Bu durumda şikâyetler artabilir. Yapılan MR görüntülemeleri sonucunda dizdeki yırtık ve diğer hasarlar kapsamlı bir şekilde görülebilir.
Çapraz bağ yırtıklarında yaşanan şişlik problemi, yırtığın şiddetine göre birkaç gün içerisinde geçebilir. Ağrı hissi zaman zaman ortadan kalkabilir. Ancak spor esnasında yeniden dizlerde boşalma ve zorlanma hissedilebilir.
Deneyimli bir doktor, elle muayene sırasında dizlerdeki deformasyonu anlayabilir. Ancak kesin tanı için diz içerisindeki dokuların detaylı olarak görüntülenmesi gerekmektedir. MR tetkikleri sayesinde hem çapraz bağ yırtıkları hem de eşlik eden menisküs vb. sorunlar olup olmadığı rahatlıkla anlaşılabilir. Bu şekilde, hastanın durumunu anlamak, cerrahi ya da cerrahi olmayan tedavi seçeneklerini değerlendirmek daha doğru olacaktır.
Bu sorunun cevabı her hastamız için değişmektedir. Çünkü tedavi süreci, bağ yırtığının derecesine bağlıdır. Eğer kişi aktif olarak spor yapmıyorsa ve dizlerdeki rahatsızlık hissi fazla değilse; ameliyatsız yöntemler tercih edilebilir. Ancak genç, sürekli spor yapan ya da aktif bir yaşama sahip kişiler için dizdeki ağrılar ciddi sorun olacaktır. Bu nedenle cerrahi tercih edilebilir. Özellikle menisküs yırtığı ya da kıkırdak yaralanmaları da söz konusuysa cerrahi öncelikli olabilir.
Eğer çapraz bağ tedavisi ameliyatsız yapılacaksa, kişinin ihtiyaçlarına göre farklı seçenekler olabilir;
Fizik tedavi gören çapraz bağ hastalarında ağrı ve şişlik azalır. Eklem hareket açıklığı normal seviyelere döner. Kişi daha enerjik ve aktif hisseder. Bu süreçte oluşabilecek şişlikleri kontrol altına almak için bacağın zaman zaman kalp seviyesine kaldırılması da tavsiye edilebilir.
Artroskopik çapraz bağ tedavisi, kapalı cerrahi yöntemle yapılan bir işlemdir. Diz ekleminin tamamını açmak yerine, sadece 2 – 3 küçük kesiden bağ dokularına ulaşılır. Bu nedenle açık ameliyatlara göre çok daha konforlu bir işlemdir.
Çapraz bağ ameliyatlarında, “artroskop” adı verilen, mikro bir kamera kullanılır. Bu kamera eklem içerisine gönderilir. Kamera eklem içini görüntülerken, bir yandan da cerrahi uygulama yapılır.
Çapraz bağ tedavilerinde yırtılan bağ dokusunun dikilmesi mümkün olmayabilir. Çünkü yırtılan bağlar, birbirinden ayrılarak lif lif ayrılmaktadır. Bunun yerine çevre bağ dokuları yardımı ile yırtılan bağlar yeniden yapılandırılır. İşlem yaklaşık 1 saat sürer.
Çapraz bağ yırtıkları tedavi edilmediğinde dizin hareket kabiliyetini kısıtlar. İlerleyen dönemlerde kireçlenmeye neden olabilir. Bu da ciddi kıkırdak hasarı riskini beraberinde getirir. Bu nedenle çapraz bağ tedavisinin mutlaka uzman bir doktor tarafından, uygun yöntemle yapılması gerekir. Ankara çapraz bağ yırtığı hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz kliniğimizle iletişime geçebilirsiniz.
Çapraz bağ yırtığı ameliyatlarından sonra kişinin en kısa sürede yürütülmesi amaçlanır. Bu nedenle koltuk değnekleri kullanılır. Hastalarımız, koltuk değneği yardımıyla kısa yürüyüşler yaparlar. 3 – 4 hafta sonra ise değneksiz de yürüyebilecek hâle gelirler. Bu süreçte doktorun reçete ettiği ağrı kesiciler de sürecin daha konforlu geçmesine yardımcı olur.
Çapraz bağ ameliyatlarından sonra spora dönüş süreci kişinin yapısına da bağlıdır. Bazı hastalarımızın dokuları daha hızlı toparlanır. Dolayısıyla daha kısa sürede antrenman yapmaya başlayabilirler. Bunda istikrarlı bir fizik tedavi sürecinin etkisi de vardır. Eğer sporcunun;
Çapraz bağ yırtıkları tedavi edilmediğinde eklemin hareketini ciddi şekilde kısıtlar. Bu durum, özellikle sporcular için ciddi bir problem olabilir. Çapraz bağ yırtıklarının büyük bir kısmı erken müdahale ile başarılı bir şekilde tedavi edilebilir. Sonrasında da spor hayatına devam etmek mümkündür. Ankara çapraz bağ tedavisi hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz kliniğimizi arayabilirsiniz
Söğütözü Cad. Koç Kuleleri A Blok Kat:8 No:27 Söğütözü Çankaya/Ankara
0543 682 30 79
info@ertugrulaksahin.com
Sayfayı Düzenleyen : Cansu Işık
Düzenleme Tarihi : 10.04.2024
İletişim Numarası : 0552 652 52 91
Web sitemizin içeriği, ziyaretçiyi bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır. Sitede yer alan bilgiler, hiçbir zaman bir hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini alamaz. Bu kaynaktan yola çıkarak, ilaç tedavisine başlanması ya da mevcut tedavinin değiştirilmesi kesinlikte tavsiye edilmez. Web sitemizin içeriği, asla kişisel teşhis ya da tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilmemelidir. Sitede kanun içeriğine aykırı ilan ve reklam yapma kastı bulunmamaktadır.