Diz, vücudumuzdaki en büyük ve kompleks eklemdir. Aynı zamanda yaralanma ve kırıklara da oldukça açık bir bölgedir. Diz ve çevresinde oluşan kırıklar, hem yaşlılarda hem de gençlerde sık görülür. Genellikle düşme ve çarpmalar sonucu meydana gelen kırıklar, bacağın sağlıklı bir şekilde hareket etmesini engeller. Dizde şişliğe ve yoğun ağrıya neden olabilir. Diz çevresi kırıkları Ankara ise farklı şekillerde meydana gelebilir. Kırığın türünü ve şiddetine göre cerrahi ya da cerrahi olmayan tedaviler tercih edilebilir.
Ankara diz çevresi kırıkları hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz Prof. Dr. Ertuğrul Akşahin’in kliniği ile iletişime geçebilirsiniz.
Diz çevresindeki kırıklar ev kazaları, trafik kazası, çarpma, düşme ve travmalar gibi birçok nedenle meydana gelebilir. Dizde hasar gören bölgeye göre ise bu kırıklar farklı isimler alabilir. Bu kırık türleri hakkında detaylı bilgi vermeden önce, diz ekleminin yapısı hakkında kısa bir bilgi vermek de yararlı olacaktır:
Diz eklemi, femur (uyluk kemiği) ile tibia (kaval kemiği)’yı birbirine bağlar. Diz eklemi; baldır kemiği olarak da bilinen fibula ve patella kemiklerinden oluşur. Baldır kemiği, kaval kemiğinden daha küçüktür ve kaval kemiğinin yanında bulunur.
Femur uzun ekseni boyunca, suprakondiler bölgede kırık oluşmasıdır. Genellikle trafik kazası ya da yüksekten düşme gibi yüksek enerjili travmalar sonucu oluşur. Femur suprakondiler kırıklarda diz bölgesi şişer. Damar ve sinir yaralanmaları da ortaya çıkabilir. Genellikle iki yönlü radyografi sayesinde tanısı konulabilir.
Bu kırıklar sıklıkla erken haraket verilebilmesi amacıyla bir an önce cerrahi olarak tedavi edilir. Ancak ameliyata engel durumu ( ek hastalıkları) olan hastalarda alçı tedavisi yapılabilir.
İki femur kondili arasında oluşan “T” ya da “Y” şeklindeki kırıklardır. Suprakondiler kırıklarda olduğu gibi yüksek enerjili kazalar sonucunda oluşurlar. Suprakondiler kırıklara benzer olsa da eklem boşluğunda kan toplanmasına (hemartroz) neden olurlar.
Plak, vida ve dinamik kondiler plaklarla yapılan cerrahi uygulamalar ile tedavi edilebilir.
Yatay ya da dikey femur kondilinin kırılması durumudur. Genel olarak diz ekleminin zorlanması sonucunda ortaya çıkar. Hemartroza neden olduğu için diz eklemi oldukça şiştir. İki yönlü radyografi ile tanısı konulabilir ve tanı sürecinde hastaya en uygun tedavi yöntemine karar verilir.
Diz ekleminin yüzünü oluşturan tibia kondillerinin kırılması sonucu oluşur. Tibia ekseni boyunca zorlanma ve darbeler sonucu oluşabilirler. Genellikle dizdeki bağ ve dokulara da hasar veren kırıklardır. Bu nedenle menisküs ve çapraz bağ hasarları ile birlikte görülebilirler. Dizde yoğun ağrıya, şişlik ve şekil bozukluklarına neden olurlar. Röntgen ile birlikte MR görüntüleri de istenebilir.
Eğer kırık deplase değilse (kemik uçları birbirinden ayrılmamış ise) alçı uygulaması ile tedavi mümkündür. Ancak birçok olguda eklemde basamakla ve ayrışma olduğundan eklem yüzeyinin anatomik (mükemmel) redüksiyonunu (kırık oturtması) sağlamak amacıyla cerrahi tedavi edilir .
Genç hasta grubunda görülebileceği gibi ileri yaş grubunda da görülebilir. Çoğunlukla 50-60 yaş arası hastalarımızda görülür. Yaşlı bireylerde kas ve kemik yapısı zayıfladığı için düşmeye meyil artar. Aynı zamanda basit bir düşme ile kemikler fazlaca hasar görebilir. Patella kırıkları da genelde bu nedenlerle ortaya çıkar. Diz eklemlerinde ağrı ve eklem boşluğunda kanamaya neden olurlar. Bu nedenle dizde şişlik vardır.
Eğer kırıktaki ayrılma ya da kayma miktarı az ise konservatif yani cerrahi olmayan tedavi yöntemleri kullanılabilir. Ancak ayrılma fazla ise cerrahi tedavi yöntemleri tercih edilebilir.
Diz çevresi kırıkları, kaza ve yaralanmaların sonucunda sıkça görülebilir. Tedavisinde ise kişinin yaşı, kırığın derecesi ve bulunduğu bölge dikkate alınarak planlama yapılmalıdır. Bu bölge kırıklarında uygun hastalarda konservatif tedavi (cerrahi dışı tedavi) sıklıkla da cerrahi tedavi yapılır. Cerrahi tedavinin daha çok tercih edilmesinin nedeni eklemin mükemmel redüksiyonunun (oturtmasının) yapılması gerekliliği ve hemen başlanacak fizik tedavinin gerek kırık iyileşmesini hızlandırması hem de alçıyla oluşabilecek haraket kısıtlılıklarının engellenmesi açısından avantajlı olmasıdır. Ankara diz çevresi kırıkları ve tedavisi hakkında daha fazla bilgi için Prof. Dr. Ertuğrul Akşahin ile iletişime geçebilirsiniz.
Söğütözü Cad. Koç Kuleleri A Blok Kat:8 No:27 Söğütözü Çankaya/Ankara
0543 682 30 79
info@ertugrulaksahin.com
Sayfayı Düzenleyen : Cansu Işık
Düzenleme Tarihi : 10.04.2024
İletişim Numarası : 0552 652 52 91
Web sitemizin içeriği, ziyaretçiyi bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır. Sitede yer alan bilgiler, hiçbir zaman bir hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini alamaz. Bu kaynaktan yola çıkarak, ilaç tedavisine başlanması ya da mevcut tedavinin değiştirilmesi kesinlikte tavsiye edilmez. Web sitemizin içeriği, asla kişisel teşhis ya da tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilmemelidir. Sitede kanun içeriğine aykırı ilan ve reklam yapma kastı bulunmamaktadır.