- Anasayfa
- Hakkımda
- Uzmanlıklar
BOY UZATMA
- Rehabilitasyon
- Bilgilendirme
- Medya
- İletişim
Ayak bileği kırıkları Ankara, ayak bileğindeki bir ya da birden fazla kemiğin ve çevre bağ dokularının (ligamentlerin) hasar görmesi ile olabilir. Ayak bileği kırıkları hem genç hem de yaşlı hastalarımızda görülebilir. Genellikle düşme ya da çarpma sonucu oluşurlar. Tedavisinde ise kişinin ihtiyaçlarına ve ayak bileğindeki kırığın durumuna göre atel, alçılama ya da cerrahi tercih edilebilir.
Ankara ayak bileği kırıkları ve tedavisi hakkında daha fazla bilgi almak için Prof. Dr. Ertuğrul Akşahin ile iletişime geçebilirsiniz.
Ayak bileği kırıklarını anlamak için öncelikle ayak bileği anatomisini tanımak faydalı olacaktır:
Ayak bileğinin tepe kısmı incik kemiği (tibia), kaval kemiği (fibula) ve ayak bileği kemiği (talus) olmak üzere üç kemikten oluşur. Ayak bölgesinde bulunan kemikler, ayak bileği ekleminin tepesinde, yuvarlak bir bölgeye oturmuş şekilde bulunurlar. Ayak bileği ekleminde, fibröz dokudan oluşan üç ligament, kemikleri birbirine bağlar. Böylece eklemin stabilitesini korur.
Ayak bileğini oluşturan bu kemikler hasar görüp, kırıldığında ise “ayak bileği kırığı”ndan söz edilebilir.
Ayak bileği kırıkları birçok nedenle ortaya çıkabilir. Özellikle yaşlı ve kemik erimesi olan kişilerde görülme sıklığı çok daha fazladır. Yaşlandıkça kemik ve kas gücü de azaldığı için basit bir çarpma bile kırıklara neden olabilir. Bununla birlikte gençlerde de kaza, spor yaralanmaları, düşme ve travmalar sonucunda kırıklar ortaya çıkabilmektedir.
Ayak bileği kırığının en belirgin semptomu; ayak bileğindeki yoğun ağrı ve hareket sorunlarıdır. Bununla birlikte;
Kırık ağrıları, taze iken çok yoğun hissedilmeyebilir. Ancak kazanın üzerinden zaman geçtikçe ağrının şiddeti de artacak, dayanılmaz hâle gelecektir.
Ankara ayak bileği kırığının kesin tanısı ortopedi uzmanları tarafından konulabilir. Bu nedenle düşme, çarpma ve kazaların sonucunda oluşan şiddetli ayak bileği ağrılarının hafife alınmaması gerekir. Ayak bileği kırıkları, genellikle röntgen görüntülemesi ile kolayca anlaşılabilir. Ancak kırığın yapısını ve durumunu daha detaylı incelemek için tomografi ve kemik taraması da gerekebilir.
Ayak bileği kırıkları hem konservatif (cerrahi olmayan) hem de cerrahi yöntemlerle tedavi edilebilir:
Ayak bileği kırığı ameliyatlarında amaç; cerrahi ile kemikleri uygun pozisyonlara getirerek, kemiklerin kaynamasını sağlamaktır. Bunun için plaklar, vidalar, teller ve gerilim bantları kullanılabilir. Ayak bileği ameliyatlarından sonra, eklemin yeniden eski gücünü kazanması için, fizik tedavi desteği de gerekebilir. Ankara ayak bileği kırığı ameliyatları hakkında daha fazla bilgi için kliniğimizi arayabilir ve randevu alabilirsiniz.
Kırık iyileşmesini etkileyen pek çok faktör bulunmaktadır. Bunların birincisi; kişinin yaşıdır. Yaşlandıkça kemik kalitesi azalır ve dokuların iyileşme hızı düşer. Bu nedenle kırığın kaynaması da daha uzun sürebilir. Gençlerde ise kırıklar daha çabuk kaynar. Bununla birlikte kişinin yaşam alışkanlıkları da iyileşme sürecini etkiler. Şeker hastalığı, kemik erimesi olan, sigara kullanan hastalarımızda kırıkların kaynaması daha uzun zaman alabilir. Genel olarak söyleyecek olursak; ayak bileği kırıkları 1 – 2 ay içerisinde iyileşmektedir.
Ayak bileği kırıklarında, kişiye uygun tedavi yönteminin seçilmesi oldukça önemlidir. Çünkü kırıklar hatalı kaynadığında ya da kaynama olmadığında, kişinin yaşam kalitesi ciddi oranda düşer. Özellikle ayak bileği ekleminin günlük yaşantımızdaki yerini ve önemini düşündüğümüzde tedavinin önemi de anlaşılmaktadır. Alanında uzman ve deneyimli ortopedi uzmanları tarafından yapıldığında, ayak bileği tedavilerinin başarı oranı da oldukça yüksektir. Ankara ayak bileği kırığı tedavisi için kliniğimizi arayabilir, Prof. Dr. Ertuğrul Akşahin’den randevu alabilirsiniz.
Söğütözü Cad. Koç Kuleleri A Blok Kat:8 No:27 Söğütözü Çankaya/Ankara
0543 682 30 79
info@ertugrulaksahin.com
Sayfayı Düzenleyen : Cansu Işık
Düzenleme Tarihi : 10.04.2024
İletişim Numarası : 0552 652 52 91
Web sitemizin içeriği, ziyaretçiyi bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır. Sitede yer alan bilgiler, hiçbir zaman bir hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini alamaz. Bu kaynaktan yola çıkarak, ilaç tedavisine başlanması ya da mevcut tedavinin değiştirilmesi kesinlikte tavsiye edilmez. Web sitemizin içeriği, asla kişisel teşhis ya da tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilmemelidir. Sitede kanun içeriğine aykırı ilan ve reklam yapma kastı bulunmamaktadır.